Zonnepanelen uitzetten om kosten te vermijden: 'Laat de schakelaar met rust'.
Zonnepanelen uitzetten om kosten te vermijden: 'Laat de schakelaar met rust'.
Zonnepanelen uitschakelen via de schakelaar in de meterkast. Het lijkt een slimme oplossing om te voorkomen dat je geld moet betalen voor het terugleveren van elektriciteit. Maar als je die schakelaar vaak gebruikt, gaat je zonnepaneelsysteem kapot, waarschuwen experts.
Sluit je als zonnepaneelbezitter een nieuw energiecontract af, dan word je bij de meeste energieleveranciers geconfronteerd met terugleverkosten. In plaats van dat je geld krijgt voor het terugleveren van stroom, moet je soms betalen voor de stroom die je opwekt maar niet zelf verbruikt.
Het uitschakelen van je zonnepanelen via de schakelaar in de meterkast lijkt de eenvoudigste manier om onder die 'terugleverboete' uit te komen. Sterker nog, in Zeeland doen energiebedrijf Eneco en netbeheerder Stedin zelfs een test waarbij zonnepaneelbezitters geld krijgen om hun zonnepanelen op deze manier uit te zetten.
Maar het uitzetten van zonnepanelen via de schakelaar in je meterkast is echt geen goed idee, waarschuwt Allart de Jong, directeur van inspectiebedrijf Omega Energietechniek. Dat is niet goed voor de omvormer(s). Als je dat te vaak doet, gaan ze kapot.
"Als je met je auto 120 kilometer per uur rijdt, sta je ook niet van het ene op het andere moment stil", schetst elektrotechnisch expert Dennis van der Meij. "Een auto moet tot stilstand komen voordat je hem kunt uitzetten. Dat geldt ook voor jouw zonnepanelen."
Je omvormers krijgen een opdonder als je ze zomaar uitzet
Zonnepanelen wekken gelijkstroom op. Daar kunnen jouw apparaten thuis niet mee overweg. Daarom heeft elk zonnepaneelsysteem een of meerdere omvormers. Die maken van de elektriciteit uit zonnepanelen 230 volt wisselstroom, hetzelfde wat je van het stroomnet krijgt.
Als de zon vol op je zonnepanelen schijnt, gaat er veel vermogen door de omvormer(s) van jouw zonnepaneelsysteem. Schakel je het systeem van het ene op het andere moment uit met de schakelaar in de meterkast, dan krijgt de omvormer volgens beide experts een flinke klap.
De schakelaar in je meterkast waarmee je je zonnepanelen kunt uitschakelen wordt ook wel een installatieautomaat of aardlekschakelaar genoemd. Die zit daar volgens De Jong alleen voor veiligheid. "Je kunt het dus zien als een noodschakelaar."
Ook de schakelaar zelf krijgt een flinke opdonder als je hem gebruikt terwijl je panelen vol vermogen leveren. Daardoor kan ook de schakelaar kapotgaan. Het gevolg is dat hij dan niet meer werkt als er zich bijvoorbeeld een echte noodsituatie voordoet.
Gebruik de schakelaar in je meterkast niet als lichtknop
Als je het zonnepaneelsysteem sporadisch uitschakelt via de schakelaar, zal dat geen problemen opleveren, nuanceert Van der Meij. "Maar je moet de schakelaar niet als een soort lichtknop gaan gebruiken om terugleverkosten te voorkomen."
Verschillende fabrikanten van omvormers hebben apps of software waarmee je de omvormers kunt uitzetten, blijkt uit een rondgang van NU.nl. Je zonnepanelen aansturen via deze software of apps is de beste oplossing, bevestigen De Jong en Van der Meij. "De omvormers hebben dan tijd om de stroomproductie af te schakelen, vergelijkbaar met het tot stilstand brengen van een auto", zegt Van der Meij.
Zelf je zonnestroom gebruiken is de beste oplossing
Zonnepaneelbezitters die in Zeeland deelnemen aan de test van Eneco en Stedin krijgen volgens woordvoerders van beide bedrijven instructies over hoe zij hun zonnepanelen het beste kunnen uitzetten. Bijvoorbeeld door alleen te schakelen als het buiten nog donker is.
Als het buiten donker is, kan het uitschakelen van de zonnepanelen via de schakelaar in de meterkast niet zoveel kwaad, bevestigt Van der Meij. Daarnaast wijst hij erop dat de test van Eneco en Stedin kleinschalig en kortdurend is. "Die paar schakelmomenten overleven zonnepaneelsystemen wel."
De echte oplossing om terugleverkosten te voorkomen is de aanschaf van bijvoorbeeld een thuisaccu of een elektrische boiler, zegt De Jong. Maar ook het laden van een elektrische auto is volgens hem een goede manier om zonnestroom zelf te verbruiken.
BRON: https://www.nu.nl/tech/6326860/zonnepanelen-uitzetten-om-kosten-te-vermijden-laat-de-schakelaar-met-rust.html