Tesla toont zonnepanelen dak voor huizen

Dit dak ziet er niet uit als een traditioneel dak met zonnepanelen, maar toch wekken deze dakpannen zonne-energie op. Tesla, wat vooral bekend staat als producent van elektrische auto's, hoopt de daken van kwartsglas aankomende zomer uit te rollen.

Tesla komt met dakpannen voor huizen die volledig uit zonnepanelen bestaan.

Tesla-CEO Elon Musk heeft dat zaterdag aangekondigd. De panelen bestaan grotendeels uit kwartsglas, maar zien er niet uit als zonnepanelen. Ze zien eruit als normale dakpannen en zijn een stuk steviger. Volgens Musk kunnen de dakpannen "langer mee dan het huis zelf" en zijn ze bestendig tegen zware weersomstandigheden.

Musk toonde huizen die zonnepaneeldakpannen op hun dak hadden en binnen een Tesla-huisbatterij en op die manier in hun energiebehoefte voorzien.

Video: Musk toont Tesla-zonnepanelen

Tesla toont zonnepanelen in vorm van dakpannen
 

Efficiëntie

De huidige versie van Tesla’s zonnepaneeldakpannen zijn nagenoeg even effectief in het omzetten van zonlicht in elektriciteit als traditionele zonnepanelen.

Maar Musk zei tijdens de presentatie dat het bedrijf bezig is met een manier om de panelen efficiënter te maken dan traditionele zonnepanelen, onder meer door licht te ‘vangen’ in de panelen en op die manier energieverlies te beperken.

SolarCity

De aankondiging komt aan de vooravond van een belangrijke aandeelhoudersvergadering van Tesla. Daar moeten de aandeelhouders beslissen over de voorgenomen overname van zonnepanelenfabrikant SolarCity, een ander bedrijf van Musk.

Tesla hoopt vanaf komende zomer in de Verenigde Staten te beginnen met het installeren van de eerste zonnepaneeldaken. Musk kon nog geen precieze prijzen prijsgeven, maar zei wel dat Tesla’s zonnepaneeldakpannen even duur of goedkoper zijn dan traditionele dakpannen met traditionele zonnepanelen erop. 

De zonnepaneeldaken passen in de missie van Musk zijn bedrijven – onder meer ruimtevaartbedrijf SpaceX en elektrischeautofabrikant Tesla – om de mensheid minder afhankelijk te maken van fossiele brandstoffen.

Bron: nu.nl