Nieuwe vergoeding voor duizenden Groningers.

Nieuwe vergoeding voor duizenden Groningers.

Je zult misschien wel denken: komt er alweer een nieuwe regeling? Het antwoord is 'ja'. Duizenden bewoners van het bevingsgebied krijgen binnenkort 2.500 euro, die ze vrij mogen besteden.

Het geld is bedoeld als vergoeding voor het lange wachten op de versterking. Zon 16.000 huurders en woningeigenaren komen ervoor in aanmerking.

Regeling komt na kritisch enquêterapport

Dat de vergoeding er zou komen, is niet helemaal nieuw. De regeling is op 25 april vorig jaar al aangekondigd. Op die dag kwamen toenmalig premier Rutte (VVD) en staatssecretaris Vijlbrief (D66) naar Garmerwolde. Ze gaven een reactie op het rapport van de parlementaire enquêtecommissie gaswinning.

Rutte en Vijlbrief presenteerden een pakket van vijftig maatregelen om Groningen er weer bovenop te helpen na jaren van gasellende. Met Nij Begun wil het kabinet de ereschuld naar Groningen inlossen.

Die 2.500 euro is één van die maatregelen: het is een vergoeding voor de overlast en de tijd die Groningers besteden aan de veiligheid van hun huis.

De afgelopen anderhalf jaar hebben de ministeries, de woningcorporaties en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) voorbereidingen getroffen om de vergoeding over te kunnen maken naar gedupeerden.

Wie heeft er recht op?

De NCG laat aan RTV Noord weten dat circa 16.000 Groningers de vergoeding krijgen. Het gaat om bewoners van huurwoningen en koopwoningen die in de versterkingsopgave zitten.

In deze situaties heb je er recht op:
- Als je op of na 25 april vorig jaar hebt gehoord dat je huis veilig is;
- Als je op of na 25 april vorig jaar hebt gehoord dat je huis versterkt moet worden;
- Als je sinds 25 april vorig jaar nog wacht op duidelijkheid over de versterking van je huis.

Waarom is de datum 25 april 2023 zo belangrijk? Op die dag is de regeling gepresenteerd. Daarom heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken die dag gekozen om de vergoeding met terugwerkende kracht in te laten gaan.

Het kan zuur zijn voor bewoners die (net) voor die datum duidelijkheid hebben gekregen over de versterking van hun huis. Zij grijpen naast de vergoeding van 2.500 euro. In totaal hebben ruim 27.000 Groningers te maken met de versterking.

Wordt vanaf volgende maand overgemaakt

De NCG laat weten dat de eerste bewoners vanaf volgende maand de vergoeding op hun rekening krijgen. Huurders van woningcorporaties krijgen het geld via de woningbouw. Eigenaren en huurders van particuliere verhuurders krijgen het rechtstreeks van de NCG.

Op de site van de Nationaal Coördinator Groningen staat wie wanneer het geld op hun rekening krijgt. Daar staan ook meer details wie precies recht hebben op de vergoeding.

BRON: https://www.rtvnoord.nl/politiek/1208682/nieuwe-vergoeding-voor-duizenden-groningers-lees-hier-of-jij-2500-euro-krijgt?ct=t%28rtvnoord_nieuwsbrief_%2a%7CDATE%3Ad-m-Y%7C%2a%29