Duurzame huizenkoper mag voortaan meer geld lenen
Huizenkopers die hun nieuwe onderkomen energiezuiniger willen maken, moeten beloond worden.
Dat blijkt uit de nieuwe leennormen die budgetvoorlichter Nibud vandaag presenteerde in het rapport ‘Financieringlastnormen 2018’. Wie aantoonbaar kan maken dat zijn nieuwe woning met wat ingrepen minder tochtig en duurzamer is, kan vanaf volgend jaar maximaal 9000 euro extra lenen.
Ook degenen die een huis op het oog hebben dat met energielabel A++ al heel goed geïsoleerd is, kunnen 9000 euro extra bovenop hun aanvankelijke hypotheek krijgen. En wie van plan is een achttiende-eeuwse boerderij vol kieren en gaten om te toveren tot een zogenoemde nul-op-de-meterwoning (denk aan zonnepanelen, dak- en gevelisolatie, warmtepompen en zonneboilers in plaats van bijvoorbeeld cv-ketels) kan zelfs 25.000 euro extra meekrijgen van zijn kredietverstrekker. De voorwaarde is wel dat de betreffende koper een jaarinkomen van 33.000 euro of meer heeft.
De budgetvoorlichter, die het kabinet jaarlijks adviseert over de te hanteren leennormen, zorgde er tijdens de crisisjaren voor dat kredietverstrekkers stevig de hand op de knip hielden. Nu de economie aantrekt, lijkt ze zich milder te tonen.
Energielabel
Wat ook meespeelt: het Energieakkoord eist dat over ruim tien jaar de gemiddelde koopwoning energielabel A heeft. Maar op dit moment heeft 80 procent van de koopwoningen niet eens een energielabel, ziet de Rijksdienst voor Ondernemen. Van die kleine groep labeleigenaren kan slechts 15 procent zeggen dat het tot de A-categorie behoort.
Nibud hoopt met deze versoepeling de huizenkoper iets meer tot verduurzaming te bewegen. En, benadrukt het instituut, huizenbezitters lopen er geen enorme betaalrisico’s mee omdat na de grondige renovatie de energierekening daalt.
Helemaal uit zichzelf bedacht Nibud deze wijziging niet. Ruim een jaar geleden wond CDA-Kamerlid Eric Ronnes zich op over Nibuds strikte leennormen. Ze zorgden voor ‘onredelijke situaties’, vond Ronnes. Zoals starters die elke maand veel geld neertellen voor hun particuliere huurwoning, maar bij veel kredietverstrekkers slechts in aanmerking komen voor een schamel hypotheekje. Of kopers die hun tochtige jarentwintigwoning beter willen isoleren, maar soms nul op het rekest krijgen bij de kredietverstrekker als ze meer hopen te lenen. Ronnes diende er een motie over in en kreeg de steun van de Tweede Kamer.
De duurzame koper kan daardoor vanaf volgend jaar aan de slag. Sterker, hij kan dan ook 6 procent meer lenen dan de waarde van zijn nieuwe woning. Alle andere kopers mogen niet boven die strenge waardegrens uitkomen. En de starter? Die wordt alleen ontzien als hij een partner heeft en iets meer dan modaal verdient. Tweeverdieners en hogere inkomens mogen namelijk meer gaan lenen.
Bron: trouw.nl